De functies van het endocannabinoïdensysteem

Functies van het endocannabinoïdensysteem

User rating
( 0 vote )
Functies van het endocannabinoïdensysteem 0 out of 5 based on 0 ratings. 0 user reviews.

De functies van het endocannabinoïdensysteem die zijn betrokken bij regulering van vele basisfuncties van het menselijk lichaam zijn:

Eetlust, metabolisme, pijn, slaap, humeur, beweging, temperatuur, geheugen, immuunfunctie, ontsteking, neurale ontwikkeling, neuro bescherming, cardiovasculaire functie, spijsvertering, voortplanting.

Naast deze basisfuncties fungeert het endocannabinoïdensysteem ook als reactie op ziekte. Zo is aangetoond dat tumorcellen meer cannabinoïdenreceptoren hebben dan gezonde cellen. Studies tonen ook een stijging aan van de endocannabinoïde niveaus bij patiënten met verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, angst, chronische pijn en artritis. Hierdoor geloven sommige wetenschappers dat het endocannabinoïdensysteem zorgt voor het evenwicht binnen het lichaam. Dit wordt ook wel homeostase genoemd en is een belangrijk element in de biologie van alle levende wezens.

Ziekte is grotendeels een gevolg van een storing in het bereiken van homeostase. Zo zorgt de rol van het endocannabinoïdensysteem bij het handhaven van homeostase ervoor dat het een uniek en veelbelovend onderwerp is in de geneeskunde.

Het endocannabinoïdensysteem in geneeskunde

Vanwege de grote gevolgen in het menselijk lichaam wordt er veel verwacht van het endocannabinoïdensysteem in de behandeling van vele ziekten en aandoeningen. De afgelopen jaren hebben wetenschappers op verschillende manieren geprobeerd dit systeem te onderzoeken.

Er zijn momenteel twee belangrijke manieren hiervoor:

  • Medische (natuurlijke) marihuana
  • Synthetische cannabinoïden

Medische marihuana is de meest voorkomende manier om het endocannabinoïdensysteem tot doelwit te maken om zo verschillende ziekten te behandelen. Verbindingen in marihuana, waaronder THC en CBD, staan erom bekend therapeutische effecten te produceren door samen te werken met het endocannabinoïdensysteem.

Medische marihuana kan worden voorgeschreven voor een breed scala aan aandoeningen, zoals chronische pijn, misselijkheid, multiple sclerose, epilepsie en palliatieve zorg. Ondanks het succes van medische marihuana ervaren sommige gebruikers vervelende bijwerkingen, zoals zich high voelen. Sommige mensen genieten niet van de psychologische effecten van cannabis en ondergaan liever een behandeling die dit vermijdt.

Synthetische cannabinoïden zijn moleculen die zijn ontworpen om de activiteit van de bestaande cannabinoïden na te bootsen. Deze verbindingen kunnen zich op een specifieke en efficiënte wijze richten op het endocannabinoïdensysteem.

Dronabinol is bijvoorbeeld een synthetische versie van THC. Dit kan worden voorgeschreven aan kanker- en Aidspatiënten om misselijkheid en gebrek aan eetlust te bestrijden. Cesamet is een andere synthetische Cannabinoïde die vergelijkbaar is met THC. Het wordt gebruikt om braken bij kankerpatiënten te verminderen. En voor pijnbestrijding bij verschillende aandoeningen, zoals fibromyalgie, multiple scerose, de ziekte van Parkinson en chronische pijn. Naast het nabootsen van de werking van cannabinoïden zoals THC, kunnen synthetische cannabinoïden ook op een andere manier worden ontworpen.  Ze kunnen zich dan richten op specifieke delen van het endocannabinoïdensysteem terwijl ze anderen vermijden.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan of er een manier is van  het toedienen van cannabinoïden zonder dat de patiënt  een “high” ervaart, wat een bijwerking is van de stof THC.

Kortom, het endocannabinoïdensysteem is echt een schatkamer voor wetenschappers en medische professionals. Het is uiterst complex en speelt een belangrijke rol in vele vitale processen.  En is tevens veelbelovend als een behandelingsdoel voor vele slopende aandoeningen.